Тази нощ горя сграда от „Царските конюшни” между столичните бул. „Дондуков” и „Васил Левски”. Сигналът е подаден малко след 3 ч. през нощта.

Унищожени са около 2000 кв./м покрив. Властите днес не се ангажираха с версии за причината за огнената стихия. 

Пожарът възниква въпреки поройният дъжд, който снощи валя в София. Над 30 пожарникари се включиха в потушаването на пламъците и го гасиха близо 10 ч.

Вечерта покривът отново започна да дими, екипи на пожарната се появиха и започнаха да гасят.

Доизгасяват се огнища, няма нови, съобщиха от пожарната. Екип от пожарната ще дежури до сградата, съобщиха от Столичната община.

Капка Николова, която живее срещу бившите царски конюшни, разказва, че два часа след началото на пожара най-притеснени са били от вятъра, който се е засилил – да не се прехвърлят пламъците към жилищните сгради и близкото училище – Първа английска гимназия.

Екипи на Столичната община ще дежурят, за да се обезопаси района след окончателното потушаване на огъня.

Кметът на район „Оборище” Васил Цолов обясни, че ще трябва да се направи специална организация, за да не бъдат застрашени децата от гимназията, когато се върнат в училище на 15 септември.

Кой е собственик на „Царските конюшни”?

Преди две години стана ясно, че теренът под „Царските конюшни” е бил продаден от областният управител на София Веселин Пенев на бизнесмена Янко Иванов. 7,5 декара – за  600 хил. лв., което за центъра на столицата е твърде ниска цена.

Областният управител подаде оставка, а регионалното министерство заведе дело срещу него и срещу фирмата, която е трябвало да направи оценка на имота. Инвеститорът Янко Иванов обяви, че има намерения да построи висока сграда.

В писмо до медиите днес Иванов уточни, че опожарената сграда не е собственост на „Евротрансбилд” ЕООД, а е друга сграда в същото каре. Той определи като „спекулации” твърденията, че пожарът отваря врати към застрояване на терена.