Столичната община ще задължи собственика на горелите днес „Царски конюшни” да ги възстанови в автентичен вид, съобщиха от „Московска” 33. Сформирана е експертна комисия от СО и Район „Оборище”, който ще оцени размера на щетите.

Заради силния вятър тази нощ е имало опасения, че огънят може да засегне и Първа английска езикова гимназия. До началото на учебната година пострадалите сгради трябва да бъдат обезопасени, тъй като са по всекидневния път на ученици, родители и преподаватели.

Вижте размера на щетите от това видео, заснето с дрон:

От общината упрекнаха Министерството на културата, за това, че статутът на обекта е останал неуреден. Според зам.-кмета по културата Тодор Чобанов "за пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град".

В обширен пост във "Фейсбук" той припомня "вандалското разрушаване" на Двойната къща и пита: „Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?”

В официалното съобщение на общината се отбелязва, че още от 2015 г. с Подробен устройствен план е заложено запазването на сградите, защото „притежават високи исторически качества и, въпреки че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им”.

В плана е записано, че не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство и може да се правят само консервация и реставрация. „Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика”, отбелязват от СО.

От общината допълват, че още през февруари кметът Йорданка Фандъкова е поискала от Министерството на културата „Царските конюшни” да бъдат обявени за паметник на културата с най-висока степен на защита.

Кой е собственикът?

През 2016 г. „Царските конюшни” се оказаха в центъра на скандал, след като стана ясно, че голяма част от имота е била купена за 90 лв. на квадратен метър от бизнесмена и бивш управител на КТБ Янко Иванов.

Снимка: bTV

Областният управител на София Веселин Пенев защити сделката, но по-късно подаде оставка и беше обвинен заради действията си.

Пред bTV Иванов днес посочи, че неговата част от „конюшните” – откъм „Дондуков” и „Васил Левски”, не е пострадала в пожара, а са горели постройки при ул. „Панайот Волов”, които от години са необитаеми и се водят на Министерството на вътрешните работи.

Към момента няма официален коментар от силовото ведомство.