Вече несъществуващата Двойна къща в центъра на София отново получи статут на паметник на културата, но с най-ниската категория за защита – „за сведение”. Това позволява предназначението на сградата да бъде променяно, както и да се пристроява.

Административен абсурд или благоприятен изход за опазване на културното ни наследство е този случай?

Двойната къща беше съборена преди около година от Киро Киров, известен като Японеца. На нейно място се отвори празно пространство, което функционира като паркинг.

Според министъра на културата Боил Банов решението да се даде отново статут на културен паметник на сграда, която вече е разрушена, ще бъде от обществена полза.

Архитект Габриела Семова е един от специалистите, които са участвали в заседанието на ведомствената комисия за статута на защита на Двойната къща. „Това би трябвало да послужи като урок на тези инвеститори, които смятат, че като имат възможността и парите, всички трябва да им се подчиняват и да изпълняват техните желания”, казва тя.

Двойната къща е собственост на бизнесмена Киро Японеца и е част от комплекс от три къщи на бул. „Васил Левски”, които вече са сравнени със земята.

Процедурата по връщането на защитата върху Двойната къща е по негово настояване и на столичния кмет.