Документът от 14 страници, който изразява позицията на България за срещата на върха на НАТО и който обявява Русия за заплаха, е оттеглен за нова редакция. Президентът и посоченият от него служебен министър-председател се оказаха на различни позиции за отношенията между двете държави.

Проектът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" бе свален и от сайта на Министерство на отбраната. ТУК можете да прочетете документа, който предизвика тежките разногласия.

 

Малко преди 9 часа днес министърът на отбраната Велизар Шаламанов влезе за заседание, зареден с оптимизъм. Съветът по сигурността трябваше да обсъди позицията ни за срещата на върха на НАТО.

В присъствието на началника на отбраната и спецслужбите е дискутиран и документът, който посочва Русия като заплаха и планира увеличение на военния бюджет. След срещата обаче участниците си тръгнаха безмълвни. Оказа се че документът тепърва ще минава на съгласуване по министерствата.

Президентът обаче подкрепи открития начин, по който се обсъжда визията за отбрана. Росен Плевнелиев обясни, че тя е в съзвучие с позицията на останалите страни в НАТО. „Този документ е един документ, който се радвам че излезе на бял свят. Благодаря на хората, които по един достоен начин стартираха публичния дебат в България”, коментира държавният глава.

"Текстът, качен на сайта, е оттеглен. Има редица моменти, които ще останат в окончателния текст", обяви служебният премиер Георги Близнашки.

Редактираният документ ще бъде представен на ново заседание на съвета по сигурността в понеделник.

Документът предизвика остри политически реакции, искания за оставка и дори протест. „Атака” организира митинг пред МО с искане за оставката на министър Шаламанов, защото според протестиращите той ни вкарва във война с Русия. От партията съобщиха, че започват подписка "Аз съм против САЩ да използват военни бази в България".

Според Волен Сидеров вече 8 години страната с най-голям военен бюджет в света не плаща и стотинка за военните бази у нас и сега се готвят да ги използват за плацдарм за война срещу Русия.

От АБВ също настояха за оставката на военния мининистър, с мотива, че е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност твърдението, че страната ни е в информационна война с Русия.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани