Глътка въздух в борбата с вируса – властта обяви поетапно разхлабване на COVID мерките от 1 април. Премиерът Борисов прогнозира край на пандемията през май или юни. Властите аргументираха облекченията с резултатите от ваксинирането и броя на оздравелите пациенти.

Същевременно, вирусът атакува все повече млади хора. Сред жертвите са младежи на 21 и 25 години, без данни за придружаващи заболявания.

Поетапно разхлабване на мерките ще започне от 1 април и с условия. Ще отворят театри, музеи, галерии, кина, спортни зали при заетост до 30%. Както и заведенията, но само тези, които имат открити площи.

Затворени остават нощните заведения, моловете, както и големите магазини, но ще има изключение за тези, които могат да осигурят пространства на открито.

Отново ще заработят и детските градини, и училищата - съответно на 5 и 12 април.

Разхлабването идва на фона на крехка положителна тенденция, както здравните власти я описаха. Според математици при разхлабване е въпрос на дни случаите да скочат.

В Бургас днес се отчита спад броя на новозаболелите. Спешните медици обаче не вярват, че при тях той ще се усети скоро. Линейката не е спирала през целия ден.

На пълни обороти работят и в COVID сектора.

"От 49 разкрити легла, терапевтични, имаме 47 заети и 2 свободни места, но в момента приемаме още един пациент, така че очаквам до карая на деня да се заемат всички легла“, заяви проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас.

Лекарите също имат нужда от глътка въздух, казва той, и се надява натискът върху болниците да намалее.

На този фон идва решението за частично отваряне. Мотивът - лекият спад в броя на хоспитализираните вчера - за първи път от дни. 

„На национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да пада. Надяваме се, че това е трайна тенденция. С експертите, с които коментирахме, се надяваме да сме в началото на най-високата точка на пика“, заяви Костадин Ангелов.


Според здравните власти системата ще издържи на натиска. Повод за оптимизъм за тях е и броят на хората, които имат някаква защита срещу вируса.

„250 хиляди преболедували, вероятно реалната бройка е най-малко 500 хиляди, и 450 хиляди имунизирани. Това е малко, за да се отрази на епидемичния процес, но е достатъчна бройка, за да се отрази на темпа на нарастване“, каза Ангел Кунчев.

Все пак, преди лекия спад спрямо вчера, хоспитализираните от 22 март, когато бяха въведени мерките, до днес, когато се взе решение за тяхното разхлабване, са се увеличили с около 1000.

„Мерките действат със закъснение и то е заради латентния период на вируса“, обясни Лъчезар Томов.

Математикът смята още, че заради ограниченията сега до следващия понеделник случаите ще паднат до около 3000 дневно. След това обаче ще се усети ефектът на предстоящото рахлабване.

„Нов експоненциален ръст, нов по-голям рекорд. Нямаме никакъв проблем да ударим 12-15 хиляди хоспитализирани, ако останем отворени“, допълни Лъчезар Томов.

Според Томов за влошаване на епидемичната обстановка най-много допринасят затворените помещения - като класни стаи, офиси и фитнеси. 

Средната заболеваемост остава висока - в момента е 722 на 100 хиляди, като има лек спад спрямо вчера. Цялата страна е в лилаво. Влошава се ситуацията в Кюстендил. Габрово и Търговище.

Заразените намаляват в Силистра, Шумен, Стара Загора и Бургас. Най-много заразени - над 1000 на 100 хиляди, има в столицата.

Новите случаи са почти 4500. Активните случаи са над 67 хиляди. 203-ма души са изгубили битката със заразата, а над 3000 са излекувани.