Носенето на маски за служителите в малките търговски обекти отпада частично от днес. Според проф. Мира Кожухарова  това е стъпка към плавното връщане към предишния ни начин на живот. Облекчението обаче крие и рискове, смятат лекари.

Всички служители в заведението на Дарин Стойков имат защита срещу вируса - двама са ваксинирани, а един е доказано преболедувал. Затова от днес работят без маска.

 „Да си призная честно за един готвач е голямо облекчение - аз усещам миризмата на храната, която готвя за моите гости. Ваксинацията не е само нормален начин на рбаота, а нормален начин на живот“, смята Дарин Стойков.

Сертификатите им с а с тях на работното им място, в случай на проверка от здравните власти.

Мярката е в сила само за колективи от не повече от 7 души, като всички трябва да са ваксинирани или преболедували. Условието - имунизацията да е завършена поне прди 2 седмици, а от боледуването да са минали между 15 и 180.

„Най-простият пример - кварталното мазинче с две продавачки. Едната продавачка стои 8 часа с маска, а тя е ваксинирана. Има ли смисъл да стои с маска?“, отбеляза доц. Мира Кожухарова. Тя прави сравнение с мерки в тази посока в Израел, където са имунизирани над 60%, и с Щатите, където половината население е получино поне 1 доза.  

Не такова е мнението на лекари.

„Аз не мога да разбера защо се очертава тази много неприятна тенденция в „управлението“ на кризата. Ние махаме мерки, когато на прага чукат по-заразни варианти“, посочва д-р Александър Атанасов. 

Според него маските могат да се махнат спокойно едва при повече от 80% имунизирани.

Експертите напомнят, че с увеличаването на имунизираните намалява и рискът от нова вълна. А при по-голям процент ваксинирани ще се мисли и за допълнителни обекчения за тях, допълми Мира Кожухарова.