„Хората трябва да продължат да се ваксинират. При достигане на относително висок ваксинален обхват могат и повече мерки да отпаднат“, каза съветникът на служебния министър проф. Мира Кожухарова.

„Рискът от циркулация на вируса намалява, много е нисък процентът на болни в момента у нас. Надявам се повече хора да се решат да се ваксинират“, коментира Кожухарова.

Тя допълни, че от опита ѝ вероятно ще има засилване на ваксинацията към края на септември и началото на октомври с покачването на заболеваемостта от COVID-19.

„Вълна ще има. Колко ще е висока и колко ще ни струва зависи от нас. Не можем да спрем вируса тотално, но можем да намалим жертвите на този вирус. Това става само с ваксина“, каза Кожухарова.

Относно новата заповед за отпадане на маските при ваксинирани или преболедували малки колективи Кожухарова коментира, че не отпада забраната за посетители на магазини, например.

„За клиентите и посетителите маските си остават задължителни, защото не е възможно да се контролира дали те са ваксинирани или преболедували", допълни тя.