Смекчават мерките срещу коронавируса от другата седмица. Отпадат маските на закрито на определени места, но само за ваксинирани срещу COVID-19.

Фризьорските салони е са едно от местата, където маските се очаква да отпаднат и вероятно от другата седмица клиенти и персонал ще могат да са без предпазни средства, но само, ако са ваксинирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен фризьорските салони промените ще касаят и залите за спорт, фитнесите, малките търговски обекти и трудовите колективи, които са не повече от 5-7 души.

Важно е да отбележи, че за посетителите в малките магазини маските остават задължителни. Маските на открито, когато не може да се спазва дистанция от 1,5 м, също ще останат. А това дали сме ваксинирани ще трябва да доказваме със сертификат.

Двама от петимата служители на един столичен фризьорски салон са имунизирани срещу вируса. Мартин Георгиев приема с облекчение новината за скорошното отпадане на маските.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някои хора се притесняват да влязат някъде, ако хората са без маски, аз лично се чувствам окей, най-вече защото съм ваксиниран и се чувствам защитен с или без маска“, казва Мартин.

От ресторантьорския бранш обаче гледат скептично на предстоящите промени.

„Ако в един колектив от 10 човека, седем са ваксинирани, а трима – не, значи всички трябва да носят маски. Масовата ваксинация на хора по списък не се случи. Маските спокойно летните месеци могат да отпаднат“, смята председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Снимка: btvnovinite.bg

Маските ще останат в рисковите зони като големите търговски обекти и административни сгради. Маските в градския транспорт остават задължителни и на този етап не се предвижда те да отпаднат, така че всички пътници трябва да продължат да ги носят.

Мерките се разхлабват, след като заболеваемостта у нас стигна под 50 на 100 000, мотивираха се от здравното министерство.

„Стъпката е внимателна, премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Те са минимални. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти, които следят хода на епидемията приемат разнопосочно идеята за отпадане на маските за ваксинираните. 

„Това на пръв поглед е идея за стимулиране на ваксинацията. Може да доведе до негативни елементи по линия на това да създаде напрежение между двете групи хора ваксинирани и неваксинирани“, казва анализаторът Петър Велков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията с вируса доста се успокои напоследък. Идва летният сезон, когато предстои да бъдем все повече на открито, когато слънцето също ще бъде наш помощник в борбата срещу вируса със своите ултравиолетови лъчи“, казва вирусологът проф. Радостина Константинова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея е ключово да не забравяме, че вирусът все още циркулира. Търсят се варианти ваксинираните да имат и още предимства. А новата заповед се очаква да бъде издадена в началото на другата седмица.

Туристическите обекти, чиито персонал е на 100% ваксиниран ще получат специални стикери. Това стана ясно по време на посещението на служебния министър на туризма Стела Балтова и доц. Ангел Кунчев в Албена.

България е заявила интерес да участва в европейски фонд, с който да бъдат осигурени пари за тестове за COVID-19. Идеята на здравното министерство е на трите летища-Варна, Бургас и София да се осигурят безплатни изследвания и за влизащите у нас, и за излизащите.

  • 54 нови случая на COVID-19 у нас
  • 135 нови случая на COVID-19 у нас
  • Алибегов: Държавата прехвърля отговорността за ваксинацията върху бизнеса
  • Първи предупреждения за настъпваща четвърта вълна на COVID-19 в Европа
  • Корабът с огнище на COVID-19 вероятно ще напусне Бургас днес
  • 145 са новозаразените за последното денонощие с COVID-19
  • Нови правила за влизане в България от страните в „червена зона" от днес (ОБЗОР)
  • Доц. Кунчев: Идващите от "червена зона" ще могат да си направят PCR тест и у нас
  • Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“
  • Д-р Джурджов: Нисък е процентът на ваксинираните в Монтанско