В Шумен разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро.

При спецакцията са задържани двама мъже, които вече имат присъди за други престъпления.

Окръжният прокурор Орлин Куздов съобщи, че "фалшивите банкноти са с изключително високо качество". Според признаията на един от арестуваните до момента те са създали поне 2000 броя от 50 лева.

По случая служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" работят повече от година.

Единият задържан под стража е създавал фалшивите банкноти, а другият, който е с мярка домашен арест, е отговарял по-скоро за разпространението им.

Двамата мъже са си общували единствено по интернет. В глобалната мрежа са търсили и информация за материалите и техниката, които са нужни за изработването на копията на банкнотите. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция, а турската хартия е предназначена за опаковането на дюнери, уточни зам. окръжният прокурор.

"За първи път имаме такъв успех в Шумен. Това е тежко посегателство срещу цялата финансова система на България и Европейския съюз", каза пред БНР окръжният прокурор Орлин Куздов.

Създателят на фалшивите банкноти може да получи от 5 до 15 години затвор.

 

Произведени са около 100 000 лева и 500 000 евро.

Двамата мъже са си общували единствено по интернет.

"Като факт мога да каже, освен че не може да се различат на улицата, са минавали през банкомати, т.е захранван е банкома. Това, което знаем, е, че са поръчвали материалните активи, които са ползвали за изготвяне на тези неистински парични знаци по интернет, включително хартия от Китай и от Турция, като хартията от Турция е използвана и за дюнери", коментира Делян Димитров, зам.-окръжен прокурор на Шумен.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK