Разбиха мащабна схема за пране на пари. В основата й е софийско дружество, което регистрирало фиктивни фирми, а за управители вписвали социално слаби роми. Замесен е и агент на ДАНС, съобщиха от Пловдивската прокуратура.

През целия ден на звънеца на софийската кантора, участвала в схемата, не отговаряше никой. Очевидци от сградата обясниха, че в края на миналата седмица там е имало разследващи. Те обаче отказаха да застанат пред камерата на bTV.

В пловдивското село Войводиново живее управител на фирма, през чиито сметки са минали огромни потоци с валута. Христо Петров е неграмотен, социално слаб. От два месеца е начело на просперираща компания.

Наскоро решава да изтегли 39 000 евро, които по документи са негови, а всъщност са чужди.

За да изтегли парите, Христо търси бизнесмен от Пловдив, но наказателна бригада от София тръгва по следите му.

„Те достигат до майката на лицето от ромски произход. Следва нейното отвличане, заплашване и пребиване”, обясни окръжният прокурор Румен Попов.

Палежът води криминалистите към схема за пране на пари. Тя е организирана от кантората "Кепитъл консултинг", която чрез дилъри набира социално слаби роми за собственици и управители на фиктивни фирми.

Те получават по 100 лв. за съдействието, а през сметките на фирмите към офшорни зони преминават милиони евро.

„Установи се при претърсването и изземването, че се касае за стотици подобни дружества”, поясни окръжният прокурор.

Служителите се опитали да укрият следите, като изхвърлили флашки в тоалетната, уточниха от прокуратурата. От миналата седмица офисът е затворен.

На кантората е съдействал служител на ДАНС, който е давал вътрешна информация. За общодържавно издирване са обявени петима души.

Всички посочени телефонни номера в сайта на кантората бяха изключени през целия ден.