Президентът Румен Радев поиска глобален консенсус в борбата с транснационалната корупция, прането на пари и укриването на данъци в изказването си пред ООН в Ню Йорк.

Радев се включи във форум за изпълнение на целите за устойчиво развитие на организацията.

Целите за устойчиво развитие които ООН набеляза преди 4 г. са свързани с достъпа до образование и здравна грижа, ликвидиране на бедността и социалните неравенства, както и борба с климатичните промени. Те трябва да бъдат реализирани до 2030 г.

Снимка: Президентство на Република България

Президентът смята, че за реализирането на тези мерки трябва всеобхватен подход от политически до културни мерки, които са свързани с преодоляването на различията и социалните неравенства.

"Подкопаването на основания на правила международен ред води до нестабилност. Годишният ръст на разходите за отбрана е показателен за това, че средата на сигурност не се подобрява, а в същото време недоверието нараства. Също така е необходим глобален консенсус срещу трансграничната корупция, прането на пари и укриването на данъци”, допълни още Радев.

Близо 500 млн. души могат да останат в екстремна бедност до 2030 г., ако сроковете, които са поставени за постигане на целите пред ООН, не бъдат спазени, предупреди генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Същевременно външният министър Екатерина Захариева обсъди с колегите си от Хърватия, Гърция и Румъния перспективата пред Западните балкани и необходимостта да се спазва договора за добросъседство.

Министрите смятат че началото на преговорите с Албания и Северна Македония трябва да започне не по-късно от октомври.

Снимка: Президентство на Република България

Българският президент ще има участие във форум на ЮНЕСКО посветен на образованието, а утре ще направи и обръщението си от трибуната на общото събрание на ООН.