ООН ще обсъжда днес изпълнението на целите за устойчиво развитие - като намаляване на бедността, достъп до здравеопазване премахване на глада и стимулиране на благосъстоянието.

В рамките на тази 74-та сесия българският президент и външен министър проведоха редица срещи с държавите от Северна  Африка и Близкия изток.

България да има по-агресивна политика за възстановяване на позициите си в държавите с формирани български малцинства в миналото, както и в държавите от Северна Африка и Близкия изток. Това обяви президентът в първия ден от срещите си в рамките на сесията.

Президентът Радев се срещна с колегата си от Молдова и е получил уверение, че националната идентичност на българската общност там ще бъде запазена.Обсъдено е състоянието на малцинството ни там, териториалната административна реформа няма да ги засегне, а университетът в Тараклия да се трансформира като филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ирак има нужда от подкрепа, защото повторната дестабилизация ще засегне и нашия регион и по отношение на сигурността и рязкото увеличаване на бежанските потоци. Президентът на Ирак имаше много добри спомени и с нашата амбиция е да започнем да възобновяваме българското присъствие там", смята Румен Радев.

Външният министър Екатерина  Захариева обсъди с колегата си от Судан възстановяването на традицията у нас за се обучават судански студенти. В миналото са били 3000.