Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк. Той е в Съединените щати за участие в 74-тата Генерална aсамблея на ООН.

Първата среща на президента Радев беше с българската общност в Ню Йорк. Той поиска подкрепа за идеята му българите от чужбина да се включат реално в политиката.

„България получава повече от българите в чужбина, отколкото са преките чужди инвестиции, затова българите зад граница трябва да участват в управлението”, мотивира се президентът при срещата с българската общност в Ню Йорк.

Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че идеята трябва да се обсъди в Народното събрание.

Снимка: bTV

"Народното събрание е мястото, където трябва да бъде обсъдена тази инициатива. По Конституция народни представители министри и президент не могат да дойдат с двойно гражданство. Виждам позитиви, виждам и някои негативи като юрист", коментира Захариева.

В Ню Йорк и съседните щати живеят десетки хиляди българи.

Снимка: bTV

Президентът поиска българската общност да бъде сплотена, за да бъде представена на федерално ниво, за да има директна авиолиния и отмяна на визите за САЩ.

Президентът Румен Радев и външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева ще участват в заседанието на ООН, посветено на борбата с климатичните промени. По-късно президентът Радев ще вземе участие във форум, модериран от президента Тръмп, посветен на религиозните свободи.