Президентът Румен Радев иска задължително да отпаднат визите за Съединените щати за български граждани    заради стратегическото партньорство между двете страни. Държавният ни глава е в Ню Йорк за участие в общото събрание на ООН и в още два форума.

Президентът Радев и външният министър Екатерина Захариева са на форума за борба с климатичните промени но ООН в Ню Йорк, за който се очакваше да се проведе в отсъствието на САЩ заради излизането им от споразумението за климата преди 2 години. 

Неочаквано обаче форумът беше уважен от американския президент Доналд Тръмп. 

Форумът срещу климатичните промени предвижда конкретни мерки, свързани с трансформиране на икономиките. Президентът Радев отново припомни българската позиция. България е една от държавите най-бързо достигнали до нужното ниво на възобновяеми енергийни източници, но въгледобивът е голям сектор в икономиката ни.

„Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни райони в преход, за да осигурим възможности за инвестиции в тези райони”, заяви президентът Румен Радев.

Тръмп модерира форум за религиозните свободи, на който българският президент е гост. В това отношение България може да бъде пример за толерантност, обяви Радев.

Държавният ни глава отново поиска да има ангажимент за отпадане на американските визи, след като сме стратегически партньор на САЩ.

„То е задължително, според мен. Ние сме стратегически съюзници и партньори, и приятели. Виждате някои страни, които водят активни преговори на политическо ниво и те са обвързани с търговски и оръжейни сделки. Отпадането на визите ще допринесе за търговското сътрудничество и туризма”, смята Радев.

Снощи вицепремиерът Захариева обяви, че въпреки малкият брой български дипломати в САЩ, не е имало оплаквания от работата на консулските служби и се приемат редица облекчения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има 10-годишни паспорти и изпращане на паспорти по пощата. Няма оплаквания, само похвали", заяви Захариева.

Българите да са единни като общност, за да са представени на федерално ниво в САЩ, призова президентът.

Снимка: btvnovinite.bg

Снощи на среща с българската общност Румен Радев поиска подкрепа за идеята си българите с двойно гражданство да се включат в управлението на страната след конституционни промени.