Нов стремителен ръст на новозаразените с коронавирус се наблюдава у нас. В рамките на денонощие официално са регистрирани 3004 души с болестта. При направени над  16 800 теста  положителните проби са 17,8%.

Най-много нови случаи има в столицата – 734, на второ място е Бургас, а на трето – Пловдив. Броят на новозаразените за ден е близо 2 пъти и половина по-висок от този на излекуваните.

Снимка: btvnovinite.bg

Според лекари над 90 на сто от случаите в момента се дължат на така наречения "британски" вариант на вируса. А в Румъния установиха случаи на южноафриканският.

На места в страната пък избухна напрежение и недоволство в здравни заведения заради спирането на плановия прием и плановите операции в болниците.

Снимка: btvnovinite.bg

В "Пирогов" малко повече от половината от COVID леглата са заети.

„Ако преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам, той е по-активен“, казва проф. Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов“.

Вниманието на властите трябва да се насочи именно към този вариант, смята епидемиологът Петър Марков.

„Вече е навсякъде в България, Европа, по-заразен е, това би трябвало да бъде фокусът ни  - и на правителството, и щаба“, казва д-р Марков.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова от БАН има над 15 000 мутации на вируса. И конкретизира 4 основни - британският, южноафриканският, бразилският, нигерийският.

Всеки вариант се опитва да бъде по-силен, да е далече от "хватката на антителата" и обикновено протича по-тежко.

„Вирусът, идвайки към нас, се стреми към няколко неща: да се предава по-добре от човек на човек, да се прикрепва по-добре към входната врата, т.е. рецепторът на клетката, да се размножава по-бързо“, обяснява проф. Александрова.

Южноафриканският, който вече в Румъния, е с 50% по-заразен.

„Причинява по-сериозни заболявания, например при млади  хора, без съпътстващи заболявания, но най-отличителната черта е, че съдържа мутация в участъка на свързване с антителата, поради което е устойчив към действието на антителата. Това предполага реинфекция“, казва д-р Нели Корсун, завеждащ „Грип и остри респираторни заболявания” в Националната референтна лаборатория.

„Вече одобрените ваксини, предполага се, че до известна степен ще ни дадат защита, в различна степен, по-интересното е, че компаниите работят върху актуализирани версии на своите ваксини“, казва проф. Радостина Александрова.

Експертите са единодушни, че срещу всички мутации важат познатите ни противоепидемични мерки - дистанция, хигиена и дезинфекция.

Според картата на 14 дневната заболеваемост, изготвяна от наш екип, по данни на Единния информационен портал, тенденция за намаляване на новозаразените има само в Кюстендил.

Монтана и Смолян минаха 200 на 100 000. Само седем области са под тази граница.

На този фон в петък са поставени близо 16 000 ваксини, общият им брой надвишава 280 000.

  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона
  • 1274 нови случая на COVID-19 у нас
  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие