Рязък скок на случаите на домашно насилие у нас, отчетоха от МВР. Само за първите 8 месеца на тази година броят им е с 62% по-висок от цялата 2022 г., сочат официалните данни.

Ако за цялата минала година са образувани 852 досъдебни производства, то само за първите осем месеца на тази година те са 1383. В близо 600 от случаите за 2023 г. се касае за нанасяне на телесна повреда.

Област Велико Търново е лидер по случаи на домашно насилие, следвана от област Перник. Най-малко оплаквания за насилие вкъщи има във Видин.

От МВР определиха статистиката за домашното насилие като стряскаща. По данни на полицията, след като стана ясен случаят „Дебора“, има много повече оплаквания, както и много повече издадени ограничителни заповеди. А жертви, които са се измъкнали от капана на насилието у дома, казват, че има ясни знаци, които показват, че партньора би могъл да прояви агресия.

14 години в страх, спазвайки редица забрани. В този капан е живяла Диана с бащата на сина си.

„Всичките видове тормоз, които можете да си представите. Може да е душене, може да е дърпане на косата, може да е шамар, може да е стискане на ръцете и блъскане в стена“, споделя Диана Николова.  

След като детето ѝ я моли да се спаси, преди 9 години успява да сложи край. А днес помага на жертви на насилие да се измъкнат от капана.

„Наистина е много важно да направят първата стъпка и то планирано, забележете планирано, защото най-често случаите, които виждаме – в куфари и т.н., се случват точно, след като нещата приключат за него, тъй като той няма какво да губи. Най-напред е хубаво да се свърже с психолог, който да ѝ помогне да преодолее този момент на страх, този момент на несигурност, че тя е сама, че тя не може да се справи, че е нищо, че ако не е с него, няма с кой да бъде“, съветва Диана.

През последните месеци са регистрирани рекорден брой сигнали не само за физическо, но и за психическо насилие.

От МВР планират единен стандарт за всички полицейски управление в страната, по които да се процедира при случаи на домашно насилие.

По данни на прокуратурата, въпреки че има много сигнали за домашно насилие, в голям процент от случаите жените, след като подадат сигнал, че са станали жертви на насилие, след това се опитват да се отрекат от показанията си.