„Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите“.

Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Комбината за цветни метали в Пловдив.

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинее тока и газа и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", каза президентът.

Относно възникналите търкания в коалицията по въпроса за АЕЦ „Белене“ Радев заяви, че България има бъдеще като ядрена държава и затова е необходимо възможно най-бързо да се вземе решение по темата.

„В проекта са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да оставаме в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване“, коментира президентът.

Той посочи, че на фона на държави без опит в ядрената енергетика, които в момента трудно изграждат нови ядрени мощности, България не може да си позволи лукса сама да се откаже от потенциала си и направените инвестиции.

„Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност, и е престъпление да се откажем“, допълни Румен Радев.

Той изтъкна, че заедно с други европейски държави България е постигнала успех с решението Европейската комисия да обяви ядрената енергия за чиста, но в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите.

„Зелената сделка е бъдещето, но трябва поне десетилетия напред инвестиции в базови мощности, а най-чистата такава е ядрената енергетика“, смята Румен Радев.

Финансовият министър не разчете думите на Радев като искри между институциите и обясни, че бизнесът вече получава по- големи компенсации.

Асен Василев напомни, че регулаторът, който определя цените за бита, е с ново ръководство само от седмица.

„Честно казано, аз в това не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват - колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България и ние работим изключително бързо в тази посока“, коментира Асен Василев.