Първи остри критики отправи президентът Румен Радев по адрес на премиера Кирил Петков и правителството.

Единият повод стана Северна Македония, чийто президент Стево Пендаровски се срещна с членове на ОМО „Илинден“ скоро след визитата на министър-председателя ни в Скопие. „Мисля, че посещението на премиера беше прибързано. Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет – да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск“, заяви държавният глава.

По думите му „действията на президента на РСМ не допринасят за напредък“: „Македонските българи се борят за равноправие (…) Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски“.

На въпрос на bTV какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов (министър в първия служебен кабинет на Радев от 2017 г. – б.р.), президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, коментира Румен Радев.

Той предупреди: „Ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов“.