Всички чакаме бързо цените да паднат, заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел в отговор на критика от страна на президента Румен Радев. По думите му Министерството на енергетиката дава всичко от себе си. 

„Хората в КЕВР са големи професионалисти и сега чакаме през следващите две седмици да кажат своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока. Фактът, че февруарските сметки акумулираха държавните помощи от януари и декември – всички видяха разликата. Това ще се случи и в март. Работи се целенасочено“, заяви премиерът. 

Относно намаления бюджет на Министерството на правосъдието, Петков коментира: „Бюджетът е разчетен до какъв лимит може да имаме дефицит. Обсъди се, че 20 млн. ще се вкарат в наука при младите учени в БАН. Иновациите са бъдещето на България. Бюджетът на прокуратурата и сега е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което получаваме“. 

Снимка: Министерски съвет

По отношение на протеста на „Възраждане“ през следващата седмица и информацията за подготвяни провокации, премиерът посочи: 

„Цялото правителство също иска да се махне зеления сертификат, изчакваме само рискът да падне от здравната система, но те са нетърпеливи и ще дойдат на протест. Това е една сравнително малка група от хора, но има една голяма група от хора, по наша информация, която идва и ще бъде включена в този протест само за да показва несъгласие с българското правителство. Част от криминалния контингент от различните райони на България ще бъдат включени, за да се опитат да направят провокация“. 

По-рано днес министър-председателят участва в срещата на членовете на Европейския съвет. Държавните и правителствените лидери обсъждаха ситуацията между Русия и Украйна. 

„Разговорът беше информативен. Имаше отделни доклади от президента Макрон и Олаф Шолц, германският канцлер, който разказа за срещата си с Путин. Европа иска да предаде две съобщения – че всички сме заедно и не може да има разделение в общата ни позиция. Другата – продължаваме да използваме всички дипломатически инструменти за деескалация на напрежението“, обясни Петков.

Снимка: Министерски съвет

Твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това е общата позиция, изразена тази сутрин по време на срещата на българския премиер Кирил Петков и френския президент Еманюел Макрон. 

Дватама разговаряха преди началото на срещата на евролидерите в Брюксел за напрежението между Русия и Украйна. 

Кирил Петков и Еманюел Макрон са обсъдили "различията" в позициите на България и Северна Македония, съобщи източник на bTV от Елисейския дворец. Френският президент e подкрепил продължаването на диалога за намиране на решение, което ще позволи официално започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, съобщават още от обкръжението на френския президент.

„Имах разговор президента Макрон, бяхме само двамата и даже закъсняхме за Съвета, но обсъдихме много важни теми – изчистването на корупцията, оправянето на съдебната система. Поговорихме за възможно сътрудничество в посока инфраструктура“, каза Петков.