Държавният глава Румен Радев коментира критиките от последните дни по отношение на позицията на България да не изпраща оръжие на Украйна. Той отговори и на упреците, че служебното правителство не изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ. Пред БНР бившият премиер Иван Костов заяви, че по този начин се узурпира властта.

„Господин Костов явно е забравил българската Конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна и еднозначна - ние няма да изпращаме оръжие и боеприпаси“, каза Радев.

За bTV Иван Костов обясни, че в книгата си „Свидетелства за прехода 1989-1999“ подробно е описал процесите при приватизацията.

„Това което ние сме получили, продавайки предприятията - сумата, е по-голяма отколкото стройността им, определена от Световната банка и правителството на Жан Виденов“, каза Костов.

А ако частният сектор разполага със снаряди президентът припомни:

„Междуведомствената комисия трябва да изисква сертификат за краен потребител и трябва да е ясно и ние трябва да знаем, че тези снаряди отиват в нашите европейски партньори и съюзници“, каза държавният глава.

Румен Радев обясни, че изпращането на стара бойна техника в Украйна срещу получаването на НАТО-вско оборудване в този момент не е безплатно. 

„Това не са безплатни триъгълни сделки, това са облекчения. Те не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство“, допълни Радев. 

Цените на двете оферти за заместващи изтребители - от приземяването на МиГ-29 до пристигането на Ф-16 „няма да се харесат на народните избраници", каза още президентът.

А по покана на американския президент Джо Байдън Румен Радев взе участие във втората среща на върха за демокрация. Радев е откроил рисковете пред демократичните принципи и правовия ред, произтичащи от войната и е подчертал необходимостта от сътрудничество в противодействието на корупцията.