Европейският съюз увеличава усилията си за да отговори на спешните военни и отбранителни нужди на Украйна, пише в заключенията на завършилия Европейски съвет. Боеприпасите от България обаче няма да достигат до Киев, увери и днес президентът Румен Радев.

Европейските медии приветстваха бързината, с която се приеха заключенията за помощта към Украйна и рязкото увеличаване на производството на боеприпаси. България обаче няма да праща своите.

Необходима ли е зелена светлина от България за крайния потребител на произведените у нас муниции? Отговорът на президента:

„Това е много ясно изискване в сделките, които се правят за всички продукти в сферата на отбраната, ясно са регламентирани тези отношения. Но още веднъж искам да заявя по отношение на всички спекулации - в заключенията на Съвета от вчера България е част от общата политическа рамка за подкрепа на мира, заедно с всички държави членки. Всички сме приели тези заключения от вчера. Но всеки, който иска индивидуално реално да участва в доставката на тези 1 милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение“, каза Радев.

За България са предвидени 16 милиона евро от общо 56 милиона евро за целия ЕС като обезщетение заради отворените коридори за износ то продукция от Украйна към трети страни. Ние заедно с Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия настояваме за много повече средства.

„Ако следите реалните притеснения на нашите селскостопански производители, тези 16 милиона евро в никакъв случай не могат да покрият щетите, които те търпят. Настояваме заедно с тези пет държави сумата да бъде много по-голяма и да съответства на вредите“, заяви държавният глава.

В идните дни предстоят преговорите с ЕК.


Какво още се реши на лидерската среща?

Европа ще помага за разследването за отвлечените украински деца, а те са над 16 200 беше заявено тук в Брюксел.  

Що се отнася до заповедта за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд в Хага, българският президент коментира, че отношенията между държавите членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация у нас.