Войски в Украйна няма да бъдат изпращани. България вече е изпратила въоръжение съобразно възможностите ни и съобразно нуждите на властите в Киев. Това каза в предаването „Лице в лице“ служебният военен министър Димитър Стоянов.

„Абсолютно манипулативно е твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна. България ще изпрати инструктори в Германия и Полша – така както е решено от Народното събрание. Депутатите решиха на 9 декември 2022 г. да изпратим до 60 военни в тези две страни. Те ще инструктират украински военнослужещи на територията на Германия и Полша“, обясни той.

Димитър Стоянов обясни, че с последното си решение правителството е определило командировъчните средства за българските военнослужещи. Те ще потеглят след като пристигне заявка, уточни той.

„От всички седем точки, които са включени в решението на Народното събрание, от 9 декември и преди това от 3 ноември 2022 г., сме изпълнили шест. Седмата точка, която не е изпълнена, е за обновяването на нашите запаси с боеприпаси. Работим по въпроса и смятам, че до следващия парламент ще се готови“, каза още военният министър.

Димитър Стоянов подчерта също така, че информацията за помощта за Украйна е класифицирана и това не е някакъв прецедент – например Чехия, Румъния и Италия също не са съобщили как помагат на властите в Киев. България също е засекретила този списък, уточни той.

„Към момента не можем да си позволим предоставянето на въоръжение на Украйна. Ако има възможност за осъществяването на т.нар. триъгълна сделка, тя отново трябва да мине през парламента. Няма как правителството да вземе такова решение“, коментира още Димитър Стоянов.

Според него страната ни е закъсняла за тези триъгълни сделки – замяна на старото руско въоръжение с модерно. Западните ни партньори вече предпочитат да изпращат в Украйна директно ново въоръжение, а не стара руска техника.

Вижте какво още каза служебният военен министър за модернизацията на българската армия и охраната на границата във видеото.