Високо напрежение в края на това Народно събрание и на прага на новите извънредни избори. Основните политически опоненти си размениха тежки упреци и обвинения.

В епицентър на задочната схватка се оказаха реформата в правосъдието и механизма за контрол върху главния прокурор, както и военната помощ за Украйна.

На този парламент му остава още седмица живот и не е ясно дали депутатите ще успеят да приемат окончателно текстовете за съдебната реформа и механизма за контрол на главния прокурор. Днес партиите отново си подхвърляха отговорността за забавянето.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че правителството на „Продължаваме промяната“ се е облагодателствало с милиона от българското оръжие за Украйна. Петков заяви, че това е „измислен скандал“.

ГЕРБ упрекна ПП и ДБ за забавянето на окончателното приемане на текстовете за съдебната реформа. В четвъртък кворумът падна заради отсъствието на 164 депутати.

„Какъв факт е,  че когато ще гласуваме съдебната реформа Христо Иванов има по-важна работа, вместо в зала за кворума, Господата Кирил и Асен ги няма в зала целия ден. Няма да допускаме вече лъжите и фантасмагориите. Аз къща в Барселона не съм имал, нямал съм и кюлчета. И чакам с нетърпение испанците да се произнесат, ако не са се произнесли вече“, заяви Бойко Борисов.

„Не бях в зала защото имаше среща, свързана с еврозоната, докато ГЕРБ провалиха заседанието. ГЕРБ бяха тези, които провалиха кворума. По средата на дискусията, присъствайки в залата. Така че на кой му е важна съдената реформа и на кой му е важно да я спре се видя в този момент“, отговори съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според ГЕРБ правителството на Кирил Петков се е облагодателствало, докато е изнасяло оръжие за Украйна "чрез посредници и срещу комисиони". 

„Ще ви разследват остатъка, защото едно патронче струва 50 стотинки, в Украйна отивало на 1 евро. И аз имам приятели там, не забравяйте. И Порошенко и много“, каза Бойко Борисов.

„Трябва да спрем да му обръщаме внимание на борисовките . Те отвличат вниманието от важните неща. Те отвличат вниманието, това са пълни глупости“, отговори му съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Бившите партньори в правителството на Петков от „Демократична България“ разкриха, че лично украинският президент е благодарил за това, че властта в София не пречи на търговските отношения на Киев с българската военна индустрия.

„Тогава вие сте лъгали или Корнелия Нинова. Що се крихте? Що се гушихте“, заяви лидерът на ГЕРБ.

През социалните мрежи Корнелия Нинова повтори, че България не е изнесла нито един патрон за Украйна.

„В последните седмици ГЕРБ, „Демократична България“ и Продължаваме промяната“ се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители. Борисов се похвали, че благодарение на него НС е решило да предоставяме оръжие за Украйна , а ПП и ДБ не го направили, защото БСП ги спирала в правителството. Е, вече прекалихте. Няма как да ви го позволим“, заяви в позиция Нинова.

Тя призова да се търси отговорност от всички, ако службите и ведомства ни кажат, че подпис за директна пратка за Украйна, включително чрез посредници, няма.

Вчера президентът призова политиците за консолидирана позиция за Северна Македония, за да се разреши спорът веднъж завинаги. Бойко Борисов днес каза, че се правят опити България отново да наложи вето за еврочленството на Северна Македония, а страната да се върне под руско влияние.