Къща за гости „Арт“ в Свети Влас няма никакво основание да предлага туристическа услуга. Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите обектът да бъде запечатан веднага.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка на къщата за гости, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Ангелкова допълни, че къщата действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението ѝ за категоризация е изтекло през 2015 г.

Снимка: Министерство на туризма

Инспекцията се извършва след подаден сигнал от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия. Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация направиха съвместна проверка на място.

Снимка: Министерство на туризма

„Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на Община Несебър от 21 юни 2007 г., което е изтекло през 2015 г. Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения", допълни Ангелкова.

 При проверката преди ден експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на познати, а не туристи.

„Стартираме процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице – до 5 000 лв.”, информира министърът на туризма.

Тя посочи още, че заради факта, че обектът е функционирал без разрешителни, е сигнализирана Националната агенция за приходите, за да се направи данъчна проверка и да се установят какви са постъпленията от тази незаконна, нерегистрирана дейност.

Представители на РЗИ са съставили акт за нарушение заради липсата на здравословни и безопасни условия. Взети са проби и от водата в басейна, които ще бъдат изследвани, а резултатът от тях ще бъде ясен в следващите дни.