Продължава проверката на къщите за гости. Държавен фонд „Земеделие” и земеделското министерство инспектират обекти, изградени с пари от европейския съюз.

Под прицела на проверяващите са над 280 къщи за гости, финансирани по програмата за развитие на селските райони.

Снимка: btvnovinite.bg


Целта е да се установи дали те наистина работят и посрещат туристи. Инспекции днес се проведоха в района на Батак и Велинград.

В к.к. „Цигов чарк” беше проверена къща, след сигнал, че служител на ДФ „Земеделие” има връзка със собствениците на обекта. Те са получили около 230 хил. лв. еврофинансиране.

Снимка: btvnovinite.bg

Инспекцията показа, че когато сумата е била дадена, държавният служител все още не е заемал позицията. На място е установено, че къщата извършва туристическа дейност – имало е посетители от над 45 държави.

Поредна къща във Велинград стана обект на проверка от служители на фонда. Това стана след подаден сигнал, че не се ползва по предназначение, а за лични цели. По време на проверката нямаше гости. Според служител, преди ден проверката си тръгнала компания, която отседнала за седмица.

Къщата на три етажа е вдигната преди 5 години, а собствениците са получили субсидия в размер на почти 390 хил. лв. Цените на стаите са 150 за двойна и 200 лв. за студио. Според регистрите едва по 10-тина души на месец са ползвали къщата. Инспекторите ще проверяват дали вписаните имена не са фиктивни.

Снимка: btvnovinite.bg

Зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд  „Земеделие” Калоян Костадинов посочи, че полученият сигнал е за собствениците на къщата за гости, които били близки на кмета на Велинград Костадин Коев.

В къщата няма басейн и развлечения, но пък за сметка на това бюфетът е пълен с кристални чаши. На хладилника има магнитчета от обиколки по света като в нормален дом. По думите на служител хора рядко идвали в къщата заради цените. В хода на проверката идват и хора, които се представят за гости.

Собственичката на къщата Диана Зашкева сподели, че нейното семейство е приятелско с това на Коев. Зашкева не си спомня, Коев да е гостувал.

Проверки имаше и в Цигов Чарк, където беше подаден сигнал, че служител на фонда е в близки отношения със собствениците. Собствениците отрекоха да има връзка.

От проверките досега са заловени 32 семейни къщи, които са 100 процента нарушители.Те ще бъдат задължени да върнат близо 10 млн. лв., използвани неправомерно.

Проверките продължават до края на месеца.