Янаки Червеняков е уволнен за трети път от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), съобщи за bTV Калоян Костадинов, заместник-изпълнителен директор на ДФЗ.

Първоначално Червеняков е уволнен от ДФЗ преди 2014 г., Костадинов не знае мотивите. През 2016 г. е отстранен заради констатиран конфликт на интереси заради къща за гости в с. Лиляново, Сандански, построена с евросредства. Установено е, че собственик на къщата е неговата тъща. Преди две седмици е уволнен със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева за уронване престижа на администрацията, уточни зам.-директорът на ДФЗ.

Днес фондът трябваше да извърши изненадваща проверка в къщата, но тя беше заключена. Отвън изглежда, че е празна в момента, а според сайт за резервации трябва да е пълна.

След включването на Калоян Костадинов в предаването „Тази неделя” пред къщата дойде мъж, който се представи за близък на тъщата на Червеняков и допусна един от служителите на ДФЗ вътре, но не разреши да се снима. Къщата е с изтекъл мориторинг, проверката е за времето до 2015 г.

Проверките на къщите, построени с евросредства в цялата страна, продължават. По заповед на министъра на земеделието в момента се проверяват всички 288 обекта, които са фанансирани в периода 2007-2013 г. Целта на проверките е да се разбере дали в къщите наистина имат гости и се ползват по предназначение или са изградени, за лично ползване от собствениците и техните фамилии.

Вижте повече във видеото!