Масови проверки на старите асансьори. Инспектори следят дали имат монтиран предпазен щит.

Данните показват, че близо 20% все още нямат задължителната преграда, която предпазва от пропадане в шахтата.

Във входа на Кристина асансьорът е обновен това лято. Предишният често създавал проблеми и засядал. Поставят предпазен щит и сменят задвижващия механизъм.

„Обновяването се направи по инициатива на всички живущи във входа, защото е важно. Както човек си поддържа колата и домакинските електроуреди, така трябва да се погрижи и за асансьора, за да се чувства в безопасност“, обяснява Кристина Стефанова.

Гратисният период е девет години. През това време собствениците трябваше да осигурят защитата на съоръженията. Той обаче изтече в началото на годината. Държавната агенция по метрологичен и технически надзор започна масови проверки, а всяко неизправно устройство ще бъде спирано.

„В случая предписанията са изпълнени – има монтиран щит под кабината“, обяснява Димитър Гюров, началник отдел „Технически надзор“.

До този момент са проверени 352 съоръжения. „36 от тях са спрени, като от тази бройка 12 са за липса на щитове, а останалите – за други нередности“, обяснява Григор Къшов, гл. директор на „Инспекция за държавен и технически надзор“.

Монтирането на такъв предпазен щит би излязло на домакинствата между 200 и 300 лева, а в случай че нямате такъв – глобата може да излезе в пъти повече. При неизправност се пишат актове както на поддържащата фирма, така и на етажната собственост. Един такъв акт е в размер от 10 до 2000 лева.
Проверките продължават в цялата страна.