След разследване на bTV прокуратурата започва проверка защо не работи регистърът на асансьорите. В серия от репортажи bTV показа, че електронната платформа не функционира, въпреки че за нея са платени близо 700 хил. лв. европейски средства. 

Снимка: btvnovinite.bg


Прокуратурата е поискала от Агенцията за технически надзор цялата документация за проведените от тях обществени поръчки – за регистър и уеб приложение към него. Изпълнител на електронната система е избран още преди 3 години. Но регистърът така и не заработва, разказват от Българската асансьорна асоциация.

Снимка: btvnovinite.bg


„Никога не сме могли да въведем каквито и да било данни в него. Дори се получиха писма от Агенцията, че поради технически причини не може да се ползва този регистър”, каза Валентин Маринков, председател на Българска асансьорна асоциация.

Снимка: btvnovinite.bg


От техническия надзор отказаха коментар. Оказва се, че за да функционира регистърът е била необходима специална наредба. Създаването ѝ от Министерството на икономиката все още се бави, защото се нуждае от осъвременяване. Оттам обещаха до дни да е готово ново предложение за наредбата. 

Снимка: btvnovinite.bg


Няма статистика, колко са асансьорите в страната. От браншовите организации смятат, че са около 120 хил., а опасните са над 80 хил.

„Ние от тези асансьори не знаем, колко са в експлоатация, кой ги поддържа, кой им прави проверки и годишни прегледи. Така че един такъв регистър, би извадил на светло цялата дейност на асансьорния бранш”, посочи Валентин Маринков, председател на Българска асансьорна асоциация.

Снимка: btvnovinite.bg


Междувременно техническият надзор прави вътрешна проверка по случая с регистъра, докладът от нея се очаква до дни.