Безопасни ли са асансьорите? Това пита зрител на bTV, който е опитал да използва задължителните джиесем устройства за връзка с техниците. Оказва се, че голяма част от тях не функционират. 

Краят на 2016 г. - тогава изтече срокът за оборудване на всички асансьори в страната с телефон за връзка при авария. Краят на 2019 г. - голяма част от устройствата дават дефекти.

Снимка: bTV

При проверка модулът изобщо не иска да избере. Това означава, че ако заседнем, трябва по друг начин да сихнализираме – да викаме например, казва Христо Миланов.  

Снимка: bTV

В България има около 55 хиляди асансьора. 13 хиляди - в публични сгради. Инспектират се от държания надзор.

„Останалите са в частния сектор, когато имаме сигнал, отиваме и проверяваме. Ако установим, че няма такова устройство, се пише акт. От 100 до 2 хиляди лева”, обясни инж. Григор Къшов, гл. директор на Дирекция “Инспекция за държавен технически надзор“.

Снимка: bTV

Дори при проверка, често се прилагат трикове за заобикаляне на закона за задължителни джиесем модули:

„В повечето случаи се слагат сим карти…само да се докаже, че устройството по време на годишен технически преглед работи  по време на демонстрацията на инспектор и после се маха сим картата”, заяви Николай Маринков, "Българска асансьорна асоциация".

Снимка: bTV

При всички случаи, важно е ако заседнем, да не пробваме да излезем сами от асансьора, казва Емануела Фролошка. Самата тя е претърпяла инцидент.  

Снимка: bTV

„Асансьорът падна в шахтата. Потеглихме от 12 етаж и се озовахме в шахтата. Нямаше авариен бутон, нямаше и такива устройства, те просто не съществуваха”, обясни тя.

Смята, че ако тогава е имало подобни устройство, е можело да се избегне инцидентът.

Снимка: bTV

След серия репортажи по bTV, електронният регистър на асансьорите вече работи.