Медиците от столичната АГ болница „Шейново“ излязоха на протест. Недоволството им идва след като преизбраният за директор на болницата не е назначен, а вместо него на поста е сложен лекар, който не се е явил на конкурса.

Искането на медиците е за спазване на законовите разпоредби за избор на директор. Припомняме, че конкурсът стартира през декември 2022 г., но вече девет месеца не може да се избере нов директор.

Въпреки факта, че д-р Румен Велев е бил единствения кандидат за поста, който се е явил на конкурса за точно тази позиция, не е назначен. Вместо него от СОС „назначават“ за временно изпълняващ длъжността д-р Таня Андреева.

На въпрос на bTV дали причината за това е случаят с разменените бебета, от СОС коментираха, че не самият инцидент е в основата на техните мотиви. Припомняме, че общинските съветници подкрепиха д-р Велев през януари, когато се разбра за разменените бебета.

Медиците от АГ болница „Шейново“ дават заявка, че протестите ще продължат до 14 септември, когато СОС трябва да вземе окончателно решение за ръководството на новото лечебното заведение.

Досегашният директор на „Шейново“ д-р Румен Велев е допуснат да кандидатства за поста отново по редовна процедура. Макар че е единствен кандидат и е покрил критериите, в края на юли става ясно, че вместо него, е назначена д-р Таня Андреева, която обаче не е кандидатствала за позицията.

„Не съм се вкопчил в директорския пост, вкопчил съм се в истината около този конкурс – тя да излезе наяве. Защо при редовно проведена процедура аз не съм избран за директор? Столичния общински съвет е обявил конкурс за изпълнителен директор. Всичко е законосъобразно“, каза в предаването „Тази сутрин“ д-р Румен Велев.

Вписването на д-р Андреева за временен директор на „Шейново“ е спряно след жалба от д-р Велев. Но СОС прави втори опит да я назначи – този път с доклад.

„Тя е предложена за временно изпълняващ длъжността до провеждането на нов конкурс. На него може да се яви всеки. Д-р Андреева работи и познава болницата, колегите я познават, имат ѝ доверие, а тя самата е с голям административен опит“, обяснява д-р Антон Койчев.

„Още в първия доклад резултатите от конкурсите бяха подменени. Не ми е ясно откъде идва това решение. След проведен конкурс ние назначаваме хора за временно изпълняващи длъжността, след като те не са кандидатствали за тази длъжност“, коментира темата и Михаил Паргов от ДБ.

Д-р Велев е категоричен - на втори конкурс за директорския пост няма да се яви. „За мен е много важно моето име и моята чест“, категоричен е той.

Дали д-р Румен Велев ще остане на поста - предстои да стане ясно в четвъртък.