Нападението над д-р Албена Гагова от баща на новородено не е обичайно нападение затова го определих като тероризъм. Напомни ми за избиването на карикатуристите от „Шарли ебдо”. Това обяви в предаването „Тази събота” д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново”, където мъж преби акушер-гинеколог. Необичайното в този случай е, че агресията идва не след неуспешно лечение, а след най-радостното събтие в живота на човек – раждането на детето му.

На първи юли посред бял ден пациентка на д-р Албена Гагова ражда здраво бебе. Бащата Владимир Стоянов твърди, че се занимава с генетични изследвания и настоява да получи плацентата на новороденото. По-късно една от акушерките намира д-р Гагова в безпомощно състояние.

Лекарката няма спомен за инцидента. Тя е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. Колегите й са в шок.

Владимир Стоянов, известен още като Владо Плацентата, е обвинен за нападението. Той отрича и твърди, че никой няма доказателства за вината му.

„Присъдата в този случай е много важна – присъдата не е само наказание, тя е и възможност за  осъдения да преосмисли своята грешка и най-вече да се поправи”, смята директорът на „Шейново”.

Той се е запознал с обвинения за побоя Владимир Стоянов три месеца преди инцидента. Той искал да прави презентация пред бременните, който посещава училището за родители в „Шейново”, за ползите от стволовите клетки. Велев отказал, защото целта на очилещото не е да се правят презентации с комерсиална цел.

Директорът на „Шейново” напомни, че в България има специален режим за извличане на стволови клетки от плацента – извършва се в лицензирани лаборатории и се контролира от Агенцията за трансплантации. Неизползваните плаценти се унищожават като биологичен отпадък, защото могат да са опасни – да носят зарази.

„Присъдата в този случай е много важна – присъдата не е само наказание, тя е и възможност, този който е осъден, да преосмисли своята грешка и най-вече да се поправи”, смята д-р Велев.

Вижте целия разговор във видеото: