Заместник-главният прокурор Иван Гешев остана единствен кандидат за поста на обвинител номер едно. Министърът на правосъдието не предложи втора номинация.

Тази вечер пред Съдебната палата има нов протест срещу кандидатурата на Гешев. Там вече са се събрали най-малко 1000 недоволни граждани и продължават да идват хора. Не се  забелязват защитници на Гешев, за разлика от предишния протест.

Основното искане на недоволните е номинацията на Иван Гешев да бъде оттеглена, защото той не отговаря на моралните и професионални изисквания, за да заеме този пост.

В Пловдив също са се събрали протестиращи, макар и по-малко, срещу кандидатурата на Гешев, а участниците заявяват, че ще се събират всеки понеделник.

На последното заседание на висшия съдебен съвет, на което можеха да се издигат кандидатури, министър Данаил Кирилов не го направи и обясни, че той е „обединител". 

Снимка: Ладислав Цветков

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов беше лаконичен. Според него, ако издигне втори кандидат, той ще получи максимално 14 гласа и няма да бъде избран. И най-важното - не е необходимо да противопоставя колегията на прокуророрите с тази на съдиите, защото министърът е обединител, а не разединител и няма да има избор.

Единственият кандидат - Иван Гешев, не се смущава да се състезава със себе си. Казва, че не бяга от отговорност и не го е страх какви ще са последствията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз не съм човек, който бяга от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам мнение. Не ме е страх какви ще са последствията. Важно е да казваш истината”, заяви Гешев.

Той припомни изборът на Борис Велчев за главен прокурор, който също е бил единствен кандидат.

„17 души номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. И той беше един успешен главен прокурор. Това беше господин Велчев. Поне за мен”, каза Гешев.

Единствен днес бе и кандидатът за шеф на спецпрокуратурата - Димитър Франтишек Петров. И той бе избран с пълно мнозинство. 

Миналата година Петров беше наказан заради скандал, в който ударил ученик, предредил го в лавка. Той отказа да разследва за набеждаване Делян Пеевски, след като се разпадна делото за подготовка за убийството му. 

Изборът на главен прокурор ще бъде на 24 октомври, когато магистратите ще изслушат концепцията на Гешев, а той трябва да отговори на техни и журналистически въпроси.