„11 гласували, 11 – „за”. Честито, назначен сте!” – с тези думи главният прокурор Сотир Цацаров изпрати Димитър Франтишек Петров, след като прокурорската колегия на ВСС го избра за ръководител на Специализираната прокуратура.

Той беше единственият кандидат за поста и заяви, че не носи отговорност за липсата на конкуренция. По думите му институцията, която той ръководеше като и.д. от края на 2018 г., е „без висящи въпроси и висящи проблеми”. От думите му стана ясно, че ще има още един заместник (т.е. ще са общо четирима), но той не посочи име.

Франтишек е работил по редица медийно известни случаи, като той отказа да разследва за набеждаване Делян Пеевски във връзка с твърдения на депутата от ДПС и медиен магнат, че определени лица готвят убийството му. По делото "Червей" за злоупотреба със СРС срещу експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева постигна едногодишна условна присъда. Той прекрати и разследването по записите "Яневагейт", в които се твърдеше, че се описват недопустими връзки между магистрати, бизнес и власт.

През миналата година Петров беше наказан с „Обръщане на внимание” (най-лекото дисциплинарно наказание) заради скандал с негово участие, припомня "Медиапул". Според публикации на сайта "Биволъ" прокурорът е ударил ученик, който го предредил на опашката в лафката на училището, в което учат дъщерите му.

Днес е крайният срок за издигане на възможен втори кандидат за поста на Сотир Цацаров извън вече подкрепения от всички прокурори във ВСС Иван Гешев. По непотвърдена информация на bTV единственият с право на номинация – правосъдният министър Данаил Кирилов, няма да издигне кандидат.

Довечера се очаква нов протест срещу Гешев.