По-високи заплати за работещите в центровете за спешна помощ и подобряване на условията на труд. Това са част от исканията, които бяха обявени днес на протест, организиран от синдикат „Защита“.

Протестиращите блокираха за кратко движението пред Министерството на здравеопазването, а след това се проведе протестно автошествие.

Синдикат „Защита“ настоява за актуализиране на заплатите на шофьорите на линейки спрямо инфлацията, за осигуряване на работно облекло за всички работници и за увеличаване на стойността на ваучерите за храна.

„Преди година бяха увеличени заплатите на всички, но при шофьорите беше най-ниско заплащането, а те извършват много работа, заплатата им трябва да стане поне 1 400 лева“, каза Красимир Митов, председател на Националния синдикат „Защита“.

„Третират ни като метачи, ваучерът ми е два лева от години“, коментира протеста и шофьор от ЦСМП – Видин.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че до края на миналата година за служителите на Спешна помощ са предоставени допълнителни възнаграждения, като за шофьор те са в размер на 150 лева.

Министър Асен Меджидиев е поел ангажимент при обсъждането и приемането на Закона за държавния бюджет за тази година, да бъдат търсени възможности за увеличаване размера на разходите и за осигуряване на работно облекло на екипите.