Има ли недостатъчно кадри в Спешна помощ и колко получават за труда си? За миналата година заплатите в Спешната помощ са се увеличи между 30-40%, казват от КНСБ.

По данни на КТ "Подкрепа" от декември лекар в Спешна помощ вече получава основна заплата от 2600 лева. Фелдшарите взимат малко повече от медицинските сестри - или  1850 лева срещу 1810 лева. Възнагражденията на шофьорите са се променили от 910 на 1060 лева.

Ето и данните за средните брутни заплати за Спешната помощ в страната на Министерството на здравеопазването : Лекар в линейка взима 4000 лева, медицинска сестра 2670 лева, а шофьор малко над 1800 лева. В тези суми влизат добавки за прослужено време, извънреден труд и бонуси за последните три месеца.

7100 - толкова са работещите в спешната помощ. За всеки времето се измерва само в секунди, казва д-р Атанас Парушев.

„Има я агресията. В крайно тежкия момент, в последния момент искат помощ от нас и я искат да бъде на секундата, а няма как да стане“, казва той.

Агресията и дефицитът на кадри - проблеми на спешните медици. В Ямбол например 11 екипа покриват цялата област. За да има все пак почивка, дежурят по четири.

„Възнагражденията са едни от най-добрите в здравеопазването. Текучество има най-много в големите градове – там, където има медицински университети“, заяви д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ.

„Това са много ниски заплати за отговорността и за работа, която се извършва в сектора „Здравеопазване“ изобщо, а за Спешна помощ да не говорим. Те са непрекъснато на буркан, спасяват човешки животи и тези заплати са унизително ниски за работещите там“, каза Соня Върбанова от Медицинска федерация в КТ „Подкрепа“.

Синдикатите обаче са на едно мнение, че нищо не може да компенсира стреса.

„Има кал, има мръсотия, има качване по етажи“, казва д-р Пламен Радославов.

„Ти денонощно мислиш за този пациент. Мислиш дали всичко е станало“, добавя Соня Върбанова.

Как се възстановяват?

Д-р Пламен Радославов: Няма възстановяване. Затова бягат, затова са единици, които за започнали и завършили трудовия си път в Спешна помощ.

И тук как системата влиза?

Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър: Абсолютно никак. В нашата система се говори само за заплати и това се смята за грижа, не се работи върху отношенията в тези трудови колективи, върху промяната на организацията, върху това да се увеличи броя на желаещите да работят в тази система.

Все пак има и такива, които не се отказват от надпреварата със секундите, като д-р Парушев, който вече 36 години е в линейката.