Протест на спешните медици в Пловдив. Те смятат, че възнаграждението им в момента е „крайно унизително“ и настояват за по-високи заплати. Протестът беше организиран от КТ „Подкрепа“. Медиците получиха подкрепа и от своите колеги в Казанлък, Хасково, Стара Загора и Смолян.

Лекарите, които днес не бях на смяна, изразиха недоволството си пред областната управа. Според тях заплащането, което получават, е унизително за труда, който полагат. 

„Това, което се получава като възнаграждение и като категоризация, е много несправедливо. При положение че натоварването през деня е огромно, работим с много трудна част от населението“, каза лекарката Красимира Иванова. 

Те връчиха декларация на областния управител, който да я даде на здравния министър. Искането е основното месечно възнаграждение да се увеличи.

Протест на медици от Спешна помощ в Пловдив
Снимка: bTV

„По отношение на заплащане сме много зле. 12 часа дежурства - караме дневна, нощна, два дни почиваме. Случаите са много, градът е голям, екипите са малко. 1000 лв. взимаме“, каза фелдшерът Николай Иванов. 

Медиците предупреждават, че ако исканията им не бъдат чути, колегите, които все още работят в системата, ще напуснат.