Въвеждане на мажоритарен вот и орязване на секциите в чужбина са част от промените, които партиите ще предложат в Изборния кодекс. 

Според ГЕРБ промените в Изборния кодекс ще се направят максимално бързо. 

„Ще внесем законопроет за мажоритарна система напълно, с което ще се съобразим с два милиона и половина граждани, които гласуваха на референдума”, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От БСП не са съгласни. „Смесена система бихме предложили, но когато дойде времето”, отбеляза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.  

Патриотите също са категорично срещу мажоритарния вот. За тях най-важно е допълнителното орязване на секциите извън Европейския съюз. „В държавите извън ЕС трябва да се разреши гласуване само в посолства и консулства, защото така ще има намеса на южната ни съседка във вътрешните ни работи”, смята Валери Симеонов. 

След като за пореден път станаха жертва на феномена 15/15, от ДПС пък ще искат нов регламент за преференциите. От движението настояват след теглене на жребия ЦИК по служебен път във всички листи на всяка партия да заличава този номер и да оставя празно това квадратче. Така във всяка листа номер на партия и на кандидат няма да се повтарят. 

Промените в Изборния кодекс ще са една от първите задачи в дневния ред, след като новите депутати сформират комисиите в Народното събрание.