Болница „Лозенец” е в тежко финансово състояние и с дългове за над 30 милиона лева. Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV здравният министър Кирил Ананиев. 

Правителството ще преструктурира лечебното заведение в педиатрична болница. Готвените промени предизвикаха напрежение и безпокойство у студенти по медицина на Софийския университет, за които болница „Лозенец” е учебна база.

Те се притесняват още, че с преструктурирането на лечебното заведение факултетът по медицина на Алма матер може да остане без акредитацията си и да бъде закрит. Затова студентите готвят протест в следващите дни пред Народното събрание.

Недоволството се организира в социалните мрежи.

Снимка: btvnovinite.bg

В студиото на „Тази неделя” по bTV здравният министър отговори, че Медицинският факултет няма да бъде закрит.

„Учебната и клиничната база на болница „Лозенец” се запазва, даже при това преструктуриране те ще получват нови клинични бази в други медицински университети, с които ще се сключи договор”, отбеляза здравният министър Кирил Ананиев.

Студентите, с които се свързахме, отказаха да разговарят с екипа ни с мотива, че деканът на факултета и директор на болницата проф. Любомир Спасов ги е посъветвал да не говорят пред медиите.

Междувременно министърът заяви, че Спасов най-вероятно ще се раздели с поста си, а на болницата ще бъде направен финансов одит. 

„Има просрочени задължения в размер на 33 милиона лева и поети ангажименти за 60 милиона лева”, каза Ананиев. 

bTV потърси проф. Спасов, но той отказа коментар. В официалната позиция на болница „Лозенец” преструктурирането се приветства.  

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков също успокоява студентите, че до закриване на факултета по медицина няма да се стигне.