Дългове за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева има правителствената болница „Лозенец”, чийто директор е проф. Любомир Спасов. Все още тече финансовият одит, но по първоначална информация финансовото състояние на болничното заведение не е добро.

„В същото време работещите в болницата не бяха получавали месец, месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка и капиталови разходи”, каза в предаването „Тази неделя” министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Самият Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична, добави Ананиев.

Той увери, че учебната и клинична база в болница „Лозенец” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена. Те ще имат възможността да ползват и други клинични бази. 

След като беше съобщено, че правителствената болница ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение за деца, студентите по медицина от СУ останаха разтревожени. Досега те се обучаваха именно там.

Снимка: btvnovinite.bg

„Болница „Лозенец” е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура”, посочи Ананиев.

Болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

„Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването. Разглеждахме новата финансова рамка, разговарях с господин Андрю Кайтис – той пое ангажимента да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства. Толкова, колкото са ни необходими, като направим разчета”, каза здравният министър.

По думите му за проекта ще се необходими около 35 – 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева.

„Болница „Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца, болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”, подчерта Ананиев.

Той увери, че няма никаква опасност за бъдещето на медицинския факултет към Софийския университет, който ще продължи да функционира.

На специалистите в болницата пък ще им бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се прехвърлят на друго. При всички положения работа ще бъде намерена за всички, каза Ананиев.