Надявам се да успеем да повлияем на обществения климат за това, че духовността има значение. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

„Липсата на човечност и на добри отношения между нас е резултат и на това, че стремейки се само към материалното, загърбихме духовното”, изтъкна той.

От 10-те специалности, които са най-търсени в момента, поне 4 са свързани с информатика и информационни технологии, каза ректорът на СУ. По думите му специалности като „Психология” също от години са сред най-търсените. Ректорът даде за пример и някои от филологиите, които се изучават в Алма матер. 

„Математиката е подценена, същото важи и за някои природни науки. Имаме данни, че те дават много висок доход след завършването. В случая с математиката доходът е същият, какъвто и при информатиката”, отбеляза проф. Герджиков. Според него студентите неправилно подценяват някои от специалностите.

В разговора той коментира и как решението болница „Лозенец” да се превърне в детска болница ще се отрази на студентите и преподавателите от Медицинския факултет на СУ.

„Тази неяснота поражда напрежение, защото болница „Лозенец” е нашата учебно-клинична база. Нашият факултет и неговата акредитация са пряко свързани и с учебната база, в която от университета сме инвестирали милиони, и с преподавателския състав, който е изцяло на щат в болница „Лозенец”. Това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели”, изтъкна проф. Герджиков.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е убеден, че няма да се стигне до опасността факултетът да бъде закрит.

„Аз съм сигурен, че и ние, и правителството ще направим така, че изобщо да не се стига до такава опасност. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница „Лозенец” стане педиатрия, възниква въпросът какво значи това. Дали  прибавяме и педиатрично отделение към съществуващите множество отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, за да направим педиатрично. Има голяма разлика и трябва да изясним този въпрос”, каза ректорът на Алма матер.