Здравните власти направиха промени в новите COVID мерки. Срокът на сертификата за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. Документът, който се издава след първа имунизационна игла, ще важи като зелен сертификат.

Снимка: btvnovinite.bg

Напрежение има и сред родителите, чиито деца преминават на онлайн обучение.

По-рано през деня срив в системата отново блокира издаването на сертификати, а опашки от желаещи да се ваксинират се извиха от сутринта в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Доскоро пред пунктовете за ваксинация нямаше много желаещи за имунизация. Новите мерки, които влязоха в сила от днес, промениха тази картина. Струпване на хора има и пред лабораториите за тестове.

Причината е изискването за сертификат за посещение на закрити обществени места, който удостоверява преболедуване, поставена ваксина или негативен тест. Въпреки че тази мярка тъкмо влезе в сила, здравните власти вече промениха някои от изискванията, като удължиха срокът на валидност на сертификата за преболедували.

Някои от чакащите за ваксинация споделиха, че са дошли още с отварянето на пунктовете.

„Докато дойда - имаше стотина 200 души. И вчера бяхме тука. Ама все  машината, машината. Хората си губят ценното време”, казва Анатоли Маринов.

Час след него идва и Васил Илиев. Когато го срещаме, казва, че вече закъснява с няколко часа за работа. Причината за забавянето е неколкократен срив в системата. 

Опашки имаше и пред столичните молове, но за тестове. Реакциите към въведените мерки бяха разнопосочни. Докато един от чакащите се оплаква, че трябва да чака 2-3 часа, за да влезе на работното си място, друг смята, че такива мерки е трябвало да бъдат въведени отдавна и сега нямаше да има опашки от неваксинирани.

И докато част от работодателите покриват тестовете на служителите си, безплатни тестове в повечето лаборатории все още няма, показа наша проверка. Оттам разчитат, че ще получат достатъчно комплекти в следващите дни.

„Много е трудно да проследим за кой сме ползвали безплатен и за кой наш тест. Ако има добро количество тестове, за да ги ползваме спокойно и да не подбираме този с безплатен, този-не“, казва д-р Благовеста Пенчева.

„Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, които имат право да извършват такива тестове“, обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Ще се даде и възможност за издаване на сертификат след първата игла при двудозовите ваксини.

Снимка: Евгений Милов

„Този документ да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато дойде времето за поставяне на втората доза. Зелен сертификат не е синоним на ваксиниране, това искам да подчертая“, заяви Кацаров.

Освен това срокът на сертификата за преболедувалите се удължава на една година.

Двоен скок се наблюдава в броя на поставени ваксини в сравнение с предишното денонощие. Извършени са 13484 имунизации. Това показва Единния информационен портал, чийто сайт от сутринта периодично отказваше достъп на потребителите.

  • Нови 227 случая на „Омикрон“: Расте напливът от пациенти към личните лекари
  • Едноседмична ваканция и вечерен час за учениците в Благоевград заради COVID-19
  • Над 11 хил. заразени с COVID-19: В Средец няма здрав персонал за детските градини и яслите
  • София-град премина прага от 2000 новозаразени на 100 000 души
  • Влизат в сила нови мерки за деца, пристигащи в България от държави в червена зона
  • Над 11 000 са новозаразените с COVID-19 за денонощие
  • Два COVID антирекорда за денонощие, много области вече изнемогват
  • МЗ и ИАЛ: Няма нито един доказан смъртен случай след поставена ваксина за COVID-19 у нас
  • Рекордно голям брой на заразени деца за 24 часа: Над 2400 са с COVID-19
  • Кунчев: Нарастването на случаите на COVID-19 ще продължи