Напрежение възникна в началото на работния ден сред медици и служители в домове за възрастни хора.

Част от тях все още нямат зелени сертификати, а за тях те са задължителни, за да могат да работят.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че голяма част от персонала на „Пирогов“ е ваксиниран, а друга преболедувал COVID-19, тази сутрин пред пункта за тестове имаше лекари, които чакаха на опашка, за да се изследват.

Някои лекари уточниха, че се е наложило да се направят промени в графика.

Още вчера болнични директори алармираха, че неваксинирани служители са изразили готовност да излязат в отпуск, което може да доведе до дефицит на медици. Такава ситуация днес имаше и в други градове.

Юристи са категорични, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация, защото се дават няколко възможности - освен ваксината, документ за преболедуване и тест.

Общинската болница в Пловдив „Свети Мина“ разполага със собствена лаборатория и затова успява да тества персонала преди работа. За медиците, които нямат сертификат обаче, дори това създава затруднения.

„Денят е изключително хаотичен. Никой не знае какво се случва“, казва д-р Александра Иванова, лекар в COVID отделение.

Снимка: btvnovinite.bg

Мака че д-р Иванова вече една година работи на първа линия, казва, че на този етап не планира ваксина.

На въпрос дали не се тревожи, че поставя пациентите си в риск, отговаря: „Работим с пълна екипировка, с маски, с шлемове. И според мен лично няма как ние вътре в отделението да предаваме заразата“.

Над 30% от медиците в Пловдив все още нямат ваксина.

Проф. д-р Петър Петров, управител на МБАЛ „Св. Мина“, уточнява, че това създава известни затруднения, тъй като неваксинираните трябва да минат и да направят бърз антигенен тест.

Снимка: btvnovinite.bg

Юристи са категорични, че мярката за въвеждане на задължителен сертификат за определени професии не е дискриминационна.  

„Вече различни съдилища се произнесоха по въпроса това представлява ли дискриминация. Не, не представлява, защото със зелен сертификат могат да се ползва ти хора с тест или преболедували“, обясни адвокат Мария Шаркова. 

Според Шаркова е препоръчително тестовете за посещение на работа да са безплатни. От друга страна, обаче безплатни изследвания за всички биха поощрили хората да не се имунизират, смята адвокатът.