Зеленият сертификат вече е задължителен за почти всички дейности на закрито, където има струпване на хора у нас. Той може да бъде издаван срещу завършена ваксинация, негативни PCR и антигенен тест, които имат давност съответно по 72 и 48 часа, и срещу преболедуване.

От въвеждането на зеления сертификат има неясноти как точно се удостоверява това преболедуване. Ето какво казват институциите.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Според здравния министър

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви в „Тази сутрин“, че сертификат за преболедуване се издава срещу установен коронавирус с PCR и антигенен тест, направен в болница или официално сертифицирана лаборатория.

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е тестът – PCR или антигенен, там където е направен, там се издава сертификат“, каза Кацаров.

В действителност обаче това не е точно така.

Според здравното министерство

Министерството, което Кацаров оглавява, публикува подробна информация как може да се извадят различните видове зелени сертификати.

„Европейски цифров COVID сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест“, пишат от МЗ в пряко противоречие на здравния министър.

Антигенен тест се приема единствено ако той е отрицателен.

В студиото на „Тази сутрин“ д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област, заяви, че системата ни не е пригодена така, че да се издават сертификати след преболедуване, установено с антигенен тест.

„Системата няма такава функционалност“, казва тя.

Според Европейската комисия

Европейският цифров зелен сертификат е единен за целия Европейски съюз, като условията в него са едни и същи за всяка страна членка.

На уебсайта на Европейската комисия ясно пише, че „сертификати за преболедуване може да се издават само въз основа на положителен NAAT тест, например PCR тест“, като тези сертификати могат да се издават 11 дни след датата на първоначалния тест.

Антигенните тестове не се приемат като доказателство за преболедуване.

Европейската комисия посочва, че като най-надеждни науката приема PCR тестовете. В същото време обаче всяка страна членка може да прецени сама дали да включи и някои от одобрените в ЕС бързи антигенни тестове, но в случай на установяване на заболяване, а не на преболедуване.