„Демократична България” (ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН) внесоха в деловодството на парламента предложенията си за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

ДБ предлага журналиста Пролет Велкова, а ИТН - журналиста Мартин Карбовски.

Крайният срок за издигане на кандидатури е четвъртък, според приетите от Народното събрание правила за избор на двама членове на съвета от парламентарната квота.

От квотата на президента през юли в СЕМ беше назначена Соня Момчилова. 

Пролет Велкова притежава значителен опит в областта на електронните медии и обществен авторитет и професионално признание, необходими за член на СЕМ, се казва в мотивите на предложението на “Демократична България”.

Велкова е журналист със сериозен опит в БНР до 1993 г. В Дарик радио е от основаването му, като в периода от 1993 г. до 2007 г. е продуцент и водещ на сутрешния блок, от 1996 г. до 1998 г. е и главен редактор на медията. От 2007 г. до днес Пролет Велкова е продуцент и водещ на предаването „Кой говори“.

Мартин Карбовски е журналист, телевизионен водещ, писател и поет. Водил е няколко телевизионни предавания, има политическите анализи и коментари във в. „Стандарт“, както и статии в списание „Егоист“.

По повод избора на нови членове на СЕМ Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна към народните представители и президента Румен Радев с призив да се номинират доказани професионалисти.

„Членовете на съвета трябва да имат обществен авторитет и професионално признание“, посочват от АЕЖ.

Според асоциацията парламентът и президентът имат възможност този път да направят нещо различно и да изберат кандидати, които да помогнат за подобряването на медийната среда в България.

„В пандемията дезинформацията доведе България до най-нисък процент ваксинирани в Европейския съюз и до една от най-високите смъртности от COVID-19 в целия свят. Загубихме десетки хиляди сънародници заради липса на вяра в доказания научен подход. За съжаление, нито политиците, нито досегашният състав на СЕМ бяха на ниво и не направиха нищо ефективно за борба с дезинформацията. Също толкова неефективен е СЕМ и по отношение на борбата с дезинформацията след започналата от Русия война в Украйна. След началото на войната СЕМ единствено забрани два руски пропагандни канала, в съответствие с решението на Европейската комисия“, се посочва още в позицията на АЕЖ.