Районната прокуратура в Пловдив извършва проверка на проведената акция в дискотека в  града. Това става след постъпила жалба против действията на полицейските служители.

Ще бъдат разпитани служители и клиенти. Ще бъдат иззети записи от заведението в нощта на проверката.

Илия Чешмеджиев е един от  клиентите на дискотеката. Твърди, че бил накаран от полицаи да се съблече в мъжката тоалетна, за да бъде проверен.

„То като влезнахме ни казаха да се съблека, че трябва да бъда проверен. Аз бях проверяван  два пъти, докато ходих до тоалетна“, каза Илия Чешмеджиев.

Масирани акции от този тип са съмнителни“, каза в студиото на „Тази сутрин“ юристът Александър Кашъмов. А от Асоциацията на заведенията заявиха, че се готвят протести.

„Във всички случаи действия и бездействия на държавни институции представляват непозволено увреждане. Има нарушение на закона - трябва за всеки един човек, за който се изисква обиск или проверка на вещите му, трябва да има конкретни данни, че е извършил нарушение или престъпление“, обясни Александър Кашъмов.

„Такова чудо в България не е имало, свикнали сме на проверки в нашия сектор, но такива проверки с такова нарушаване на човешките права - никога не е имало“, категоричен е и Ричард Алибегов, председател на Българска Асоциация на заведенията.

„На входа също се претърсва - при нас за оръжие, наркотици. Както се видя при нас не беше открито хладно оръжие, а само една цигара марихуана. Въпросната проверка това установи“, обясни Деан Найденов, собственик на дискотеката.

Клиентите, които са присъствали  във въпросната нощ, искат обезщетение, казват от дискотеката, част  от тях са подали жалби в прокуратурата.