Нов вид наркотично вещество навлиза на пазара в страната. Това съобщиха от МВР. В последните дни министерството е проверило повече от 1000 търговски обекта. Започнати са и 13 разследвания.

Най-много аналози на наркотиците има в Стара Загора, а в Смолян те се предлагат в магазини, близки до гимназии. Един от собствениците казва, че го купил от дистрибутор.

Аз ги продавам за нормални вещества. Купил съм ги с фактура. Обясниха ми, че успокоява“, казва Петър Асенов, собственик на магазина.

Вече е започнало разследване, въпреки че съдържанието на марихуана при тестовете е под 0,2.

„Всеки, който си позволи да трови нашите деца с подобни продукти, трябва да знае, че това вещество е високорисково наркотично вещество“, заяви Недко Симов, окръжен прокурор на Смолян.

„Хексо бите тетрахидроканабинолът е синтетичен карбинолит, който в последните 2-3 месеца направи много мощна експанзия в България“, обяснява и Стефан Бакалов от Агенция „Митници“.

Аналозите на наркотиците се предлагат най-често в магазини с електронни цигари, допълват от МВР. От там съобщават също ката, че има 11 задържани.

„Успяхме да изведем от търговската мрежа, където се разпространяват тези наркотични вещества, едно огромно количество, което беше много лесно достъпно до подрастващото поколение“, заяви и Атанас Илков, директор на ГДНП в София.

Аналозите трябва да бъде допълнени и в законодателството ни.