На втория работен ден след излизането на младия компютърен специалист Кристиян Бойков от ареста, сблъсъкът между него и фирмата, в която работи и държавата по казуса с кибератаката срещу НАП навлезе в нова фаза.

От държавното обвинение обявиха в дълго съобщение до медиите защо смятат, че Бойков е пробил масивите на приходната агенция и какво е правил с информацията, зам.-главният прокурор (и номиниран за главен) Иван Гешев намекна, че дружеството е забъркано в други компютърни престъпления, а часове след това антимафиоти нахлуха в офисите му.

Снимка: bTV

„Тази фирма – водеща версия е това и е въпрос на доказване - просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е кибер рекет, с политически интереси”, заяви Гешев пред БНТ.

Адв. Георги Стефанов реагира остро на интервюто: „Да се разкрие следствена тайна, особено от водещ прокурор, е най-малкото непрофесионално”. Според него няма никакви доказателства срещу Кристиян Бойков, но се правят опити той да бъде притиснат: „Карат Кристиян да се притеснява, да се страхува, да изпитва някакви притеснения, защото „трябва да остане на тъмно със съвестта си”.

Снимка: bTV

Адвокатът беше категоричен – не е това начинът да се разследват подобни престъпления: „Да, този вид престъпления са сложни, те не ги разбират, не знаят как да ги разследват, как да събират доказателства. Със заплахи не се правят нещата”.

От сайта "Биволъ" отрекоха да са свързани с хакерската атака и нарекоха твърдението на прокуратурата клевета.

Само ден преди новите разкрития за кибератаката пред bTV обвиняемият отрече, че хакнал приходната агенция, а работодателят му обясни защо е отказал да даде на разследващите кодовете от служебния му компютър: „И има данни за трети лица, с които те нямат нищо общо, ние по договори имаме ангажимент да я пазим”.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че атаката има поръчител и подбудител и може да е била и с икономическа цел.

Търсена е и информация за евродепутата Емил Радев (за кратко и неофициално спряган като възможен вариант за главен прокурор – б.р.), който определи атаката като политическа поръчка: „Каквото и да е, даже и да са журналистически разследвания, нямам нищо против, но нека да се спазва законът и да не се нарушава по такъв брутален начин. Нищо не оправдава нарушението на закона. Нито изпълнението на политически поръчки, нито даже журналистически разследвания”.

Междувременно Националната агенция за приходите и днес не качи приложението, чрез което всеки да може да провери, кои от личните му данни са изтекли при хакерската атака.

Според експерти, ако се окаже, че в изтеклите масиви има повече данни за конкретна личност - като три имена, ЕГН и номер на личната карта, вероятно ще се наложи подмяна на документа.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!