Бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров е бил посредникът при подкупа за Десислава Иванчева, обясниха от прокуратурата.

От държавното обвинение посочиха и още детайли за операцията вчера, при която кметицата на „Младост” беше зрелищно арестувана пред Спортната палата.

Подкупът от 70 хил. евро е бил първа вноска от по-голяма сума, която е трябвало да даде строителен предприемач от столицата. Част от тях са останали у посредника, а другата – малко над 56 хил. евро, са открити в колата на Иванчева.

Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафене – на „Гурко” и на „Раковски”. Посредникът се свърза с кметицата и със зам.-кметицата и отиде при тях в кафето на „Кристал”. Седнаха, пиха кафе два часа. Взеха си парите. Посредникът си взе 14 хил. евро, неговата част”, каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

„Ние задържаме т. нар. посредник на две различни места. Нея (Иванчева – б.ред.) задържаме там по една единствена причина: не знаем какво ще се случи с парите. Това са много пари. Може да бъдат подхвърлени, може да изядени, внесени в банка. Варианти различни. Не ние сме преценили кметицата откъде ще мине”, каза още Гешев за задържането, извършено пред Спортната палата.

Заради акцията трафикът там беше блокиран с часове.

Арестът на Десислава Иванчева
Снимка: Ладислав Цветков

Изнудваният бизнесмен е подал сигнал още през декември миналата година, а делото срещу Иванчева е започнало през февруари.

Поискани са 500 хил. евро. Касае се за четири обекта с РЗП 49 000 кв. м, като за първия обект сумата е била над милион, но е направена отстъпка за количество...”, добави Гешев.

От прокуратурата твърдят, че са изнудвани много бизнесмени, които е трябвало под формата на дарения да правят ремонти в квартала.

В същото време съмишленици на задържаната кметица на „Младост” нарекоха акцията срещу нея „скалъпена инсценировка”.

От комитета „За зелен „Младост” разказват, че Иванчева засягала строителни интереси за десетки милиони. На обявената още преди ареста пресконференция защитниците на Иванчева не пожелаха да назоват кои инвеститори е засегнала кметицата, но са убедени, че именно частни интереси стоят зад ареста ѝ.

„Не можем да кажем кой наистина може да бъде, но на „Гаранти Коза” им отрязаха половината от етажите на небостъргачите”, заяви Димитър Дизов.  

От строителната компания отрекоха да имат общо с ареста. Разбрахме за него от медиите и оставяме компетентните органи да си свършат работата, коментираха от там.

Защитниците на Иванчева твърдят, и че намерените пари в автомобила на Иванчева може да са били подхвърлени, тъй като той се ползвал от други служители на общината.

„Тази кутия с пари е поставена, най-вероятно, в колата, преди да се тръгне от общината”, коментира пиарът на Иванчева Петър Кърджилов.

Тази сутрин общинари и членове на „За зелен „Младост”, издигнал Иванчева за кмет, излязоха на протест.

Близки на Иванчева и на нейната заместничка пък обявиха, че двете ще съдят държавата в Страсбург.

Вижте още във видеото: