Кметът на район „Младост” Десислава Иванчева беше показно задържана днес следобед в центъра на София.

Операцията на кръстовището на бул. „Васил Левски" и ул. „Й. Гурко" е свързана с досъдебно производство за корупция, което се води от Специализираната прокуратура и КОНПИ.

bTV научи, че Иванчева е хваната с подкуп. Самата тя обаче каза пред репортер на bTV, че не знае защо е задържана.

Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха държани с часове в белезници пред Спортната палата. Движението там беше изключително затруднено.

Разследващите междувременно брояха пари, разстлани върху вестник на земята.

Официална информация до момента няма, но източници, близки до разследването, твърдят, че става дума за 70 хил. евро, които били част от по-голяма сума – 250 хил. Парите, твърдят източниците, били подкуп за разрешение за строителство.

Снимка: Ладислав Цветков

Специализираната полицейска акция приключи малко след 17:30 ч., когато Иванчева беше отведена в Спортната палата, а колата ѝ – вдигната от пътя.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Според ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев днешната акция е била подготвяна два месеца.

Снимка: Ладислав Цветков

От сутринта беше блокирана и сградата на администрацията на район „Младост”.

Според екипа на Иванчева това е скалъпена акция, която има за цел да предотврати пресконференцията утре, на която щяла да бъде изнесена скандална информация.

По думите на сътрудниците на Иванчева „сакът с пари” е бил подхвърлен.

Иванчева застана начело на Район „Младост” след граждански протести срещу застрояването.

Управлението ѝ обаче беше белязано от скандали, като част от поддръжниците ѝ и „Нормална държава” на Георги Кадиев оттеглиха подкрепата си с мотива, че не е постигнала резултати.

Иванчева е от малкото районни кметове в София, които не са от ГЕРБ. Останалите са Теодор Петков („Витоша”, РБ), Христо Апостолов („Красно село”, РБ), Ивайло Панев („Кремиковци”, независим), Васил Цолов („Оборище”, РБ), Мария Ачкова („Средец”, РБ).

Вижте още във видеото: