Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и указа на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди извършването на проверка на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев.

Проверката трябва да бъде направена от Районната здравна инспекция, Инспекцията по труда, представители на одит от здравното министерство и други компетентни органи.

При проверката ще бъдат изискани становище и действия от страна на Общински съвет в Гоце Делчев и кмета на общината, както и от лекари и ръководство на болницата.

От прокуратурата уточняват, че болницата е единствената в района и е сред лечебните заведения включени в националния списък, с оглед мерки и действия за борба с епидемията от COVID-19.

Проверката е във връзка с множество публикации, в които се твърди, че лечебното заведение може да преустанови обслужването на населението.

Причината са подадените заявления за напускане на 14 лекари от болницата и последващо изразено от тях желание да останат на работа в условията на извънредно положение, по което не се е взело отношение.